16 september 2017

Radiator verven of lakken?

In je interieur speelt de radiator een bepalende rol. Een mooie, goed afgewerkte radiator zorgt voor een mooi totaalplaatje. In sommige gevallen kan je de radiator verven en/of lakken.

Wat je moet weten

Zit je eraan te denken om jouw radiator(en) te verven? We geven je hier alle informatie die je moet weten

Een radiator verven of lakken is over het algemeen vrij tijdrovend. Maak er in ieder geval een paar uur voor vrij. Ook bij het verven van een radiator is een goede voorbereiding het halve werk. Zorg ervoor dat je de radiator goed schoonmaakt, zodat er geen stof of vuil op de radiator zit. Een schone ondergrond zorgt voor goede binding met de verf die je gaat aanbrengen. De radiator moet helemaal zijn afgekoeld wanneer je de verf gaat aanbrengen. 
Tip: Indien mogelijk is het wenselijk de gehele radiator af te koppelen. Op die manier kan je ook gemakkelijker de achterkant van de radiator voorzien van een nieuw likje verf.

Controleer goed op roestplekken, deze kan je namelijk na het verven weer zien. Indien de basislaag lak van radiator er niet meer zo goed aan toe is, kan je het beste het radiatoroppervlak helemaal schuren. Reinig daarna het geschuurde oppervlak met een doek en breng een laag grondverf aan op de radiator. Kies voor een anti-roest grondverf. Na het verven met de grondverf schuur je opnieuw het oppervlak van de radiator. Houd er rekening mee dat je altijd radiatorverf gebruikt, andere verf zal afbladderen. 

Nadat je de radiator helemaal hebt schoongemaakt en vrij hebt gemaakt van roestplekken, kan het verven beginnen. Zorg zoals gezegd altijd dat je hiervoor radiatorverf gebruikt. 
Je kan de verf aanbrengen met een kwast, roller of spuitbus. Wij zien zelf dat het beste resultaat behaald kan worden door een spuitbus te gebruiken. Belangrijk hierbij is dat je ervoor zorgt dat je genoeg spuitbussen hebt, zodat je de betreffende radiator in één keer kunt spuiten. Zo krijg je het meest strakke resultaat.

Laat de radiatorverf goed opdrogen voordat je eventueel een nieuwe laag aanbrengt. De verf moet helemaal droog zijn voordat je de radiator weer gaat gebruiken, anders kan het zijn dat de verf gaat barsten.

De nadelen van het verven van een radiator

  • Kost veel tijd
  • Lange droogtijd
  • Goed resultaat is niet verzekerd en afhankelijk van de staat waar de radiator in verkeerd 
  • Het aanzicht verandert niet, ziet er nog steeds uit als een radiator 
  • Voor verfgemak is het wenselijk de radiator af te koppelen zodat ook de achterkant geverfd kan worden.

De voordelen van het verven van een radiator

  • Je hebt keus uit bijna elke kleur verf
  • De radiator is weer beschermd tegen roest, dit zorgt voor een mooi aanzicht.